1. Anasayfa
  2. Tarih

Osmanlı’nın I. Dünya Savaşı’na Girişi / Özet

Osmanlı’nın I. Dünya Savaşı’na Girişi / Özet
0

Osmanlı’nın I. Dünya Savaşı’na Girişi

Osmanlı Devleti Balkan Savaşı’nın travmasının izleri silinmeden I. Dünya Savaşı’na girmiştir. İttihatçılar savaşa giden süreçte Büyük Güçler ile ittifak anlaşması imzalamak istemiş fakat bu amaca ulaşamamışlardır. Cemal Paşa, önce Fransa ve İngiltere’ye yönelmiş ancak olumlu cevap alamamıştır. Özellikle iki devletin de Rusya ile iyi ilişkiler kurmuş olması ve Balkan devletlerini hoş tutması, Osmanlı’ya ret cevabı vermelerinde etkilidir. Bunun üzerine İttihatçılar Avusturya-Macaristan ve Almanya ile yakınlaşmıştır.

Enver Paşa, Alman büyükelçisine savunma amaçlı bir ittifak anlaşması teklif etmiş; II. Wilhelm de bu teklifi kabul etmiştir. Almanların Osmanlı ile ittifakı kabul etmesinin birkaç nedeni vardır. İlki savaşta Rus gemilerinin İstanbul ve Çanakkale Boğazı’ndan geçişini Osmanlı’nın engelleyeceğini düşünmeleridir. İkinci neden Osmanlı’nın İngiliz ve Fransızların Müslüman sömürgeleri üzerinde etkisi olacağını düşünmeleridir. Almanlarla yapılan anlaşma Ağustos 1914’te, Ruslar Avusturya ve Almanya’ya savaş ilan etmeye hazırlanırken, Sait Halim Paşa’nın yalısında imzalanmıştır. Osmanlı Devleti, 11 Kasım tarihinde Rusya, İngiltere ve Fransa ile resmen savaş girmiştir. Savaş beklenenden uzun ve ağır geçmiş; yorgun Osmanlı ordusu ağır kayıplar vermiştir. Almanya’nın yenildiği kesin bir biçimde ortaya çıktıktan sonra İttihatçılar ateşkes istemek zorunda kalmıştır.

Ahmet İzzet Paşa yönetimindeki yeni kabine ateşkes sürecini idare etmiştir. Hüseyin Rauf liderliğindeki heyet 31 Ekim 1918’de Mondros ateşkes anlaşmasını imzalamıştır.

Bu Yazıya Tepkiniz Ne Oldu?
  • 1
    be_endim
    Beğendim
  • 0
    alk_l_yorum
    Alkışlıyorum
  • 0
    e_lendim
    Eğlendim
  • 0
    d_nceliyim
    Düşünceliyim
  • 0
    _rendim
    İğrendim
  • 0
    _z_ld_m
    Üzüldüm
  • 0
    _ok_k_zd_m
    Çok Kızdım

Bültenimize Katılın

Hemen ücretsiz üye olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi olun.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir