1. Anasayfa

  2. Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/hukukde2/notalbunu.com/wp-content/themes/geoit/frameworks/template-parts/extras/breadcrumb.php on line 45

    Notice: Trying to get property 'term_id' of non-object in /home/hukukde2/notalbunu.com/wp-content/themes/geoit/frameworks/template-parts/extras/breadcrumb.php on line 45

    Notice: Undefined offset: 0 in /home/hukukde2/notalbunu.com/wp-content/themes/geoit/frameworks/template-parts/extras/breadcrumb.php on line 46

    Notice: Trying to get property 'term_id' of non-object in /home/hukukde2/notalbunu.com/wp-content/themes/geoit/frameworks/template-parts/extras/breadcrumb.php on line 46

    Warning: ltrim() expects parameter 1 to be string, object given in /home/hukukde2/notalbunu.com/wp-includes/formatting.php on line 4482

    Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/hukukde2/notalbunu.com/wp-content/themes/geoit/frameworks/template-parts/extras/breadcrumb.php on line 48

    Notice: Trying to get property 'name' of non-object in /home/hukukde2/notalbunu.com/wp-content/themes/geoit/frameworks/template-parts/extras/breadcrumb.php on line 48

Medeni Usul Hukuku / Online Test-4 (VİZE)


0

Hâkimlik mesleği dışında başka bir işle uğraşmayan aslen ve sadece hâkimlik görevi yapan hukukçular için hangi ifade kullanılır?

Correct! Wrong!

Meslekten hâkimler hâkimlik mesleği dışında başka bir işle uğraşmayan aslen ve sadece hâkimlik görevi yapan hukukçulardır. Bazı ülke sistemlerinde halen var olan ve bir dönem Türkiye’de de uygulanmış olan bir diğer sisteme göre ise, bazı mahkemelerde hâkimlik mesleğinden olmayan kişiler de hâkimlik yapabilmektedirler. Örneğin, geçmişte Türk Hukukunda iş mahkemelerinde meslekten hâkim yanında, işçi ve işveren örgütlerinin temsilcileri hâkim olarak görev yapmışlardır. Ancak bu sistem yürürlükten kaldırılmıştır.

Yeni bir hukuki durum yaratılması veya mevcut hukuki durumun ortadan kaldırılmasının talep edildiği dava türü aşağıdakilerden hangisidir?

Correct! Wrong!

İnşai dava yoluyla, mahkemeden, yeni bir hukuki durum yaratılması veya mevcut bir hukuki durumun içeriğinin değiştirilmesi yahut onun ortadan kaldırılması talep edilir. İnşai davanın kabulü halinde verilen hüküm inşai hüküm olarak adlandırılır.

Hâkimin yasaklılık hallerinin dikkate alınması, ileri sürülmesi ve sonuçlarıyla ilgili aşağıdaki ifadelerden hangisi yanlıştır?

Correct! Wrong!

Medeni usul hukukunda kişinin kendisinin veya yetkili kılacağı bir (iradi) temsilci (vekil) aracılığıyla bir davayı davacı veya davalı olarak takip edebilme ve usûl işlemlerini yapabilme yetisi nasıl adlandırılır?

Correct! Wrong!

Dava ehliyeti, kişinin kendisinin veya yetkili kılacağı bir (iradi) temsilci (vekil) aracılığıyla bir davayı davacı veya davalı olarak takip edebilme ve usûl işlemlerini yapabilme yetisini ifade etmektedir.

Asliye ticaret mahkemesi bulunmayan yargı çevresindeki bir ticari davada aşağıdaki mahkemelerden hangisi görevlidir?

Correct! Wrong!

Asliye ticaret mahkemesi bulunmayan yargı çevresindeki bir ticari davada ise, görev kuralına dayanılmamış olması, görevsizlik kararı verilmesini gerektirmeyecek, asliye hukuk mahkemesi davaya devam edecektir (TTK m. 5, III ve IV).

Dava şartlarının incelenmesi ve noksanlık halinde gerekli kararın verilmesi en geç hangi aşamada gerçekleşir?

Correct! Wrong!

Dava şartlarının en geç ön inceleme aşamasında (HMK m. 137) incelenmesi ve noksanlıkları halinde gerekli kararın verilmesi şarttır (HMK m. 138). Ancak, dava şartının daha sonra incelenerek karara bağlanmış olması, bu hususta verilen kararın geçerliği bakımından bir engel oluşturmaz.

Dava takip yetkisi ile ilgili aşağıdakilerden hangisi söylenebilir?

Correct! Wrong!

Dava takip yetkisinin gerçek hak sahipliği ve borç yükümlülüğünden (ve dolayısıyla tasarruf yetkisinden) ayrılması, ancak özel bir kanuni düzenlemeye dayanılarak söz konusu olabilir.

Bir dava sürecinin başlatılması, yürütülmesi ve sona ermesi belirli bir zaman kesiti içinde gerçekleşeceğinden, bu zaman dilimi içinde karşı tarafın veya üçüncü kişilerin kötü niyetli davranışları nedeniyle yada diğer başka sebeplerden dava ile ulaşılmak istenen sonucun telafisi mümkün olmayacak şekilde zarar görmesini engellemek için uygulanabilecek tedbirlere ne ad verilir?

Correct! Wrong!

geçici hukuki korumalar dava süresince tarafların zarar görmemesini engellemek için alınmış tedbirlerdir.

Hakların gerçek içeriklerini düzenleyen, medenî hukuk, borçlar hukuku, ticaret hukuku gibi hukuk dallarını oluşturan kuralların bütününe ne ad verilir?

Correct! Wrong!

Aşağıdakilerden hangisi bir dava şartı değildir?

Correct! Wrong!

Medeni Usul Hukuku / Online Test-4 (VİZE)
Hukukun en önemli derslerinden olan bu ders için biraz daha çalışmalısın aşağıdaki linklerden faydalanabilirsiniz..
Great!! sınavı geçebilirsin gibi duruyor..
Bu Yazıya Tepkiniz Ne Oldu?
  • 0
    be_endim
    Beğendim
  • 0
    alk_l_yorum
    Alkışlıyorum
  • 0
    e_lendim
    Eğlendim
  • 0
    d_nceliyim
    Düşünceliyim
  • 0
    _rendim
    İğrendim
  • 0
    _z_ld_m
    Üzüldüm
  • 0
    _ok_k_zd_m
    Çok Kızdım

Notice: Undefined variable: category_ids in /home/hukukde2/notalbunu.com/wp-content/themes/geoit/frameworks/template-parts/extras/related-posts.php on line 68

Bültenimize Katılın

Hemen ücretsiz üye olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi olun.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir