1. Anasayfa
  2. Siyaset Bilimi

Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Arasındaki İlişki

Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Arasındaki İlişki
0

Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi

Kamu yönetimi devlet ve toplum düzeninin kesintisiz olarak işlemesi ve kamunun ortak ihtiyaçlarını karşılamaya yönelik mal ve hizmetlerin üretilip halka sunulmasına ilişkin bir sistemdir (Eryılmaz, 2010: 8).

Kamu Yönetimi, hizmet verilen birey ve gruplar, kamu yönetimi kuruluşlarının örgütsel yapısı, kamu hizmetlerine ilişkin politikaların belirlenmesi ve uygulanması, kamu yönetimi örgütlerinin uyması gereken hukuk sistemi, kamu hizmetlerinin iktisadi boyutu ve kamu görevlileri gibi unsurlara sahip bir disiplindir. Başlangıçta genel olarak siyasal bilimlerin bir alt dalı olarak görülen kamu yönetimi disiplini, yukarıda sıraladığımız unsurların doğal bir sonucu olarak ve özellikle 1980’li yıllardan itibaren işletmecilik ile kamu hizmetleri arasında bağ kuran yeni kamu yönetimi yaklaşımının da etkisiyle giderek disiplinler arası bir nitelik kazanmıştır. Bu nedenlerle kamu yönetiminin, siyaset bilimi ile çok yakın çalışan ayrı bir disiplin olarak değerlendirilmesi gerekmektedir. Kamu yönetimi devletin yürütme erkinin hizmet ve örgütlenmesi konuları üzerinde yoğunlaşmaktadır. Bu durumun bir sonucu olarak siyasal otoritelerin kararlarına ve siyasal süreçler sonucunda şekillenen karar mekanizmalarına bağımlıdır. Aynı zamanda kamu yönetimi bu kararların oluşturulmasında teknik bilgi desteği sağlayan bir mekanizmadır. Bu etkileşim, karar alma süreçleri ve kararların alınmasında her iki disiplini birbirlerine oldukça yakınlaştırmaktadır. Her iki disiplin de devletin yürütme örgütünün yapısı ile ilgilidirler.

Siyaset bilimi yürütme örgütü ile devletin genel yapısı içindeki yeri, erkler arasındaki ilişki, seçilme ve liderlerin otorite ilişkileri açısından ilgilenirken, kamu yönetimi organizasyon, hizmet verimliliği, personel ve mali yapı ve uygulama üzerinde yoğunlaşmaktadır. Siyaset bilimi, kamu yönetiminin örgüt ve personel yapısının siyasal sistemin işlevlerini yerine getirmesi üzerindeki etkileriyle de ilgilenir. Kamu yönetimi de siyasetin liderlik, temsil gibi sosyal boyutu ile ilgili çalışmalardan önemli ölçüde yararlanır.

Bu Yazıya Tepkiniz Ne Oldu?
  • 0
    be_endim
    Beğendim
  • 0
    alk_l_yorum
    Alkışlıyorum
  • 0
    e_lendim
    Eğlendim
  • 0
    d_nceliyim
    Düşünceliyim
  • 0
    _rendim
    İğrendim
  • 0
    _z_ld_m
    Üzüldüm
  • 0
    _ok_k_zd_m
    Çok Kızdım
İlginizi Çekebilir

Bültenimize Katılın

Hemen ücretsiz üye olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi olun.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir