1. Anasayfa
  2. Siyaset Bilimi

Siyaset Bilimi ve Sosyoloji Arasındaki İlişki Nedir?

Siyaset Bilimi ve Sosyoloji Arasındaki İlişki Nedir?
0

Siyaset Bilimi ve Sosyoloji

Sosyoloji insan topluluklarını araştıran bir sosyal bilim dalıdır. Ancak diğer birçok sosyal bilim dalı da temelde sosyal ilişkileri incelemektedir. Sosyoloji daha çok güncel sosyal yapılar, grup ve kurumlara odaklanmış bir disiplindir. Sosyoloji bu bağlamda sosyal hayat ve sosyal hayatın içinde ortaya çıkan ilişkileri çözümlemeye çaba harcar. Sosyal değişimin dinamiklerine ve sonuçlarını merkeze alır.

Sosyoloji disiplini sosyal rol ve ilişkileri, sosyal yapıları, grup içindeki ilişkileri nicel ve nitel boyutları ile ele alıp incelemeye yöneliktir. Bu özellikler sosyoloji ile diğer sosyal bilim dalları arasında bir kapsam farkı olduğunu göstermektedir. Sosyoloji sosyal hayatın geneli ve bütün yönlerini incelerken, diğer disiplinler belli bir sosyal ilişki biçimi üzerine odaklanırlar. Örneğin iktisat bilimi daha çok kaynakların bölüşümü temelinde sosyal ilişkiye yaklaşırken, siyaset bilimi iktidar ve karar alma süreci odaklı bir bakış açısına sahiptir. Bu çerçevede sosyoloji, nüfus, aile, grup, suçluluk gibi konuları da inceleme alanı içine almaktadır. Sosyoloji toplumu ve sosyal ilişkileri çözümlemeye yönelmiş bir disiplin olarak siyaset bilimi için zengin bir veri kaynağı oluşturur.

Grup içindeki davranış, sosyalleşme, sosyal değişme, şiddet davranışı gibi birçok sosyolojik incelemenin siyaset bilimi incelemelerinde kullanıldığı görülmektedir. Bireylerin siyasal tercihlerinin belirlenmesinde sosyalleşmenin rolü, baskı grupları üzerine yapılan çalışmalar, sosyal değişmenin siyasal sonuçları, şiddet eğilimi ve siyasal şiddet ilişkisi gibi konularda siyaset bilimi, sosyolojik araştırmaların verilerinden önemli ölçüde yararlanır. Bu güçlü etkileşim siyaset sosyolojisi adı altında ayrı bir disiplinin gelişmesine kaynaklık etmiştir. Siyaset sosyolojisi, sosyoloji biliminin temel yaklaşım ve yöntemleri ile siyasetin incelenmesi olarak tanımlanabilir (Vergin, 2003: 11).

İktidar, devletin sosyolojik kökeni, otorite, siyasal seçkinler, modernleşme, siyasal rol, siyaset sosyolojinin başlıca araştırma konularıdır.

Bu Yazıya Tepkiniz Ne Oldu?
  • 0
    be_endim
    Beğendim
  • 0
    alk_l_yorum
    Alkışlıyorum
  • 0
    e_lendim
    Eğlendim
  • 0
    d_nceliyim
    Düşünceliyim
  • 0
    _rendim
    İğrendim
  • 0
    _z_ld_m
    Üzüldüm
  • 1
    _ok_k_zd_m
    Çok Kızdım

Bültenimize Katılın

Hemen ücretsiz üye olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi olun.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir