1. Anasayfa
  2. Siyaset Bilimi

Siyaset Bilimi ve Hukuk Arasındaki İlişki Nedir?

Siyaset Bilimi ve Hukuk Arasındaki İlişki Nedir?
0

Siyaset Bilimi ve Hukuk

Hukuk devletin yetkili organları tarafından konulmuş ve sosyal ilişkileri düzenleyen, yaptırıma bağlanmış kuralların oluşturduğu bir düzeni ifade etmektedir. Bu çerçevede tarihten günümüze hukuk sistemlerinin incelenmesi hukuk disiplinin başlıca ilgi alanını oluşturur. İnsan ilişkilerini düzenleyen hukuk kuralları boşlukta alınmazlar, bu kararların sosyal, ekonomik veya siyasal bir arka planı bulunmaktadır. Aynı zamanda hukuk kuralları sosyal ilişkilere etki ederek onu şekillendirirler. Bu nedenlerle siyaset bilimi ve hukuk biliminin ilişkisi çok yönlüdür. Her şeyden önce toplumun tümü için geçerli kararların alınma süreçleri ile ilgili olan siyaset bilimi için hukuk kurallarının arka planının çözümlenmesi önemlidir. Yine bir hukuk kuralının doğuracağı etkilerin bilinmesi siyasal çözümleme için bir zorunluluktur. Bu nedenle siyaset bilimciler hukuki metinleri, sosyal, ekonomik veya siyasal arka planlarını tespit ederek, okuyup değerlendirebilecek bir yetkinliğe sahip olmalıdırlar.

İkinci olarak bazı hukuk kuralları doğrudan siyasal hayat ve kurumlarla ilgilidir. En başta anayasalar, siyasal partiler kanunu, seçimlerle ilgili düzenlemeler öncelikli olarak siyaset bilimcilerin inceleme alanına girmektedir. Bu nedenle birçok konuda hukukçular ve siyaset bilimciler ortak çalışma konularına sahiptirler.

Devlet,  devlet sistemleri, siyasal rejimler, hak ve özgürlükler, siyasal partiler, sivil toplum örgütlenmeleri ile ilgili hukuki düzenlemeler, seçim sistemleri ortak çalışma konularına örnek olarak verilebilir. Hukuk disiplini kamu hukuku ve özel hukuk olmaküzere iki temel dala ayrılır. Kamu hukuku devletin otorite olarak toplumla kurduğu ilişkileri düzenleyen hukuk dalları ile ilgili alanları kapsadığından, kamu hukuku dalları, özellikle anaya hukuku siyaset bilimini yakından ilgilendirmektedir. Ancak burada iki disiplin arasında bir yöntem farklılığının bulunduğunu belirtmemiz gerekir.

Hukuk daha çok konunun pozitif yönü, kuralın içeriği ve düzenleyici etkisi üzerinde yoğunlaşırken, siyaset bilimi kuralın hangi sosyal ilişkileri yansıttığını, nasıl şekillendiğini, siyasal hayat üzerinde doğuracağı etkileri önceler. Hukuk daha çok tümdengelimci bir yöntem izlerken, siyaset bilimi tümevarımcı bir yaklaşımla hukuk kurallarını inceler.

Bu Yazıya Tepkiniz Ne Oldu?
  • 0
    be_endim
    Beğendim
  • 0
    alk_l_yorum
    Alkışlıyorum
  • 0
    e_lendim
    Eğlendim
  • 0
    d_nceliyim
    Düşünceliyim
  • 0
    _rendim
    İğrendim
  • 0
    _z_ld_m
    Üzüldüm
  • 0
    _ok_k_zd_m
    Çok Kızdım
İlginizi Çekebilir

Bültenimize Katılın

Hemen ücretsiz üye olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi olun.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir