Kızamık Nedir?
Bulaşıcı ve virüs etkenli bir hastalıktır. Mevsim olarak daha çok kış ve ilkbahar aylarında görülmektedir.
Bulaşma; Öksürük, hasta ile aynı eşyaları kullanma ve solunum yolu ile olabilmektedir. Kızamık olan hastalar, ortalama olarak döküntüler olmadan önceki 4 gün ve döküntüler olduktan sonraki 5 gün bulaşıcı riski taşımaktadır. Aşı ile korunma sağlanmayan ülkelerde ciddi bir hastalıktır ve çocuk ölüm sebebidir. 6 aydan daha küçük bebeklerde kızamık görülmez. Anneden geçen antikorlar, 6 aya kadar koruma sağlarlar.
Kızamığın klinik belirtileri üç aşamada görülmektedir:
1. Kuluçka Dönemi: Ortalama 7-14 gündür.
2. Prodromal Dönem: Ortalama olarak 4-5 gün sürmektedir. Ateş, öksürük, gözlerde kanlanma, sulanma ve kızarma ve özellikle azı diş yanlarında ortası beyaz, etrafı kırmızı görünümde korpik lekeleri görülmektedir. Gözler ışığa karşı hassaslaşabilmektedir.
3. Döküntü Dönemi: Yüz ve kulak arkasında baslar ve enseden vücuda doğru yayılır. Ateşten 3-4 gün sonra döküntüler başlar ve döküntülerle beraber ateş düşer. Döküntülerin ayaklara inmesiyle yüz bölgesindekiler kahverengi bir renk alarak sönmeye başlar. Genellikle kızamık hastalığı olan çocukların görüntüleri ve göz hassasiyetleri tipik bir görünüm göstermektedir.
Tedavi: Yatarak dinlenmek şarttır. Özellikle ateş düşene kadar yatmaları gerekmektedir. Ortalama 7-10 gün arası dinlenme önerilir. Hasta çocuğun yattığı oda sık sık havalandırılarak temiz hâle getirilmelidir.
Korunma: Aşı ile korunma sağlanabilmektedir. 12-15 ay arası aşılama için uygun zamanlardır. Genellikle 15. ayda ilk doz uygulanmaktadır. 4-6 yaş arasında ikinci doz uygulanmaktadır. İki doz uygulama sonrasında % 99 oranında korunma sağlanmaktadır.