Siyaset Bilimi ve Tarih
Tarih, geçmişteki insan topluluklarının yaşayışlarını ve sosyal olayları, kendi zaman ve mekânlarının özellikleri ışığında açıklayan, bu olaylar arasındaki ilişkileri ve sonuçlarını çözümlemeye yönelmiş bir sosyal bilim dalıdır. Tarihsel araştırma önceki dönemlerde üretilmiş yazılı belgelere dayanır.
Tarih biliminin konusu oldukça geniştir. Geçmişte yaşamış insanların dini, siyasi, iktisadi, düşüncel ve kültürel yapıları tarihin araştırma alanına girer. Bu anlamda, siyasi tarih, iktisat tarihi, düşünce tarihi gibi diğer sosyal bilim dallarını da yakından ilgilendiren çalışma alanlarına sahip bir disiplindir.
Tarih bilimi, güncel siyasal ilişki ve olayların arka planlarının anlaşılmasında çözümleyici bilgiler sunmasıyla siyaset bilimine önemli katkılarda bulunmaktadır. Bu şekilde bizler yaşamakta olduğumuz olayların, oluşturulmuş kurum ve kuralların nasıl bir değişim geçirdiğini, değişimin hangi nedenlere bağlı olarak şekillendiğini, değişimin, kültürel, düşünsel ve ekonomik arka planının anlayabiliriz. Tarihi araştırmalar, yazılı belgelerin çözümlenmesi temelinde gelişme gösterdiğinden eski toplumlarda siyaset ve siyasal olaylarla ilgili yazılmış eserlere ulaşabilir, önceki toplumlardaki siyasal olguların şekillenme ve algılanma biçimleri üzerinde bilgiler edinebiliriz.