Sivil Havacılıkta Uçak Üretimi Hususu
Uçaklar, uçuş emniyeti başta olmak üzere pek çok öncelik göz önünde bulundurularak üretilen hava araçlarıdır. Uçaklar gövde ve motor olmak üzere iki ana bileşenden oluşmaktadır. Gövdeler dar ve geniş olmak üzere büyüklüklerine göre sınıflandırılmaktadır. Benzer bir sınıflandırma tek koridor ve çift koridor olarak da yine kabin büyüklüğüne göre yapılabilir. Ayrıca geniş gövdeli uçakların genellikle uzun menzilli, dar gövdeli uçakların ise orta ve kısa menzilli uçaklar olarak tanımlandıkları da büyüklükleri menzilleri ile kıyaslandığında görülmektedir.
Uçağın gövde yapısı belirlenip üretildikten sonra uçağa takılacak motorlar da üretici şirketlerden temin edilerek uçağa monte edilir. Böylelikle gövde – motor bütünlüğünde uçak tamamlanmış olur. Uçak üretiminde kullanılan malzemeler hafiflik ve dayanıklılık gibi özelliklere sahip olmalıdır. Bu özelliklere sahip olarak üretilen alaşımlar ile uçağın tümünde kullanılan malzeme, tesisat, donanım ve elektronik sistemlerin en son teknolojik gelişmeleri bünyesinde barındıran bir yapıda olmaları gerekmektedir. Madde, ekipman ve bileşenler çeşitli testlerden geçirilmiş, dayanıklılık, esneklik, yüksek basınç ve düşük ısılarda özelliğini kaybetmeme gibi özelliklere sahip olmalıdır.
Uçak üretimi yüksek teknoloji, yüksek mühendislik bilgi ve birikimi ile büyük miktarda yatırım ve sermaye gerektirdiği için uçak üretimi önde gelen ülkelerin belirli üreticileri ile sınırlı kalmaktadır. Ekonomi ve sanayide son yıllarda önemli hamleler yapmış ülkeler de uçak üretimi sektörüne girmiş olsalar da bu uçaklar menzil ve kapasite olarak Avrupalı ve Amerikalı üreticilerle kıyaslandığında henüz gelişme aşamasında oldukları görülebilir.