Aşağıdaki kavramlardan hangisi toplumun yapısında, işleyişinde, örgütlenme tarzında, bireylerin davranış, iletişim ve etkileşim biçimlerinde meydana gelen büyük çaplı dönüşümleri ifade eder?
Toplumsal değişme toplumun yapısında, işleyişinde, örgütlenme tarzında, bireylerin davranış, iletişim ve etkileşim biçimlerinde meydana gelen büyük çaplı dönüşümleri ifade eder.
Kendi çıkarları peşinde koşan farklı gruplar arasındaki toplumsal bölünmelerin önemini vurgulayarak güç, eşitsizlik ve mücadele üzerinde yoğunlaşan yaklaşım/lar aşağıdakilerden hangisidir?
Çatışmacı yaklaşımlar ve Marksizm kendi çıkarları peşinde koşan farklı gruplar arasındaki toplumsal bölünmelerin önemini vurgulayarak güç, eşitsizlik ve mücadele üzerinde yoğunlaşırlar.
Bireysel sorunların ardındaki toplumsal nedenleri, yani özel olanın içinde genel olanı görmemizi sağlayan bakış açısı aşağıdakilerden hangisi olabilir?
Sosyolojik bakış açısı, toplumsal koşulların bireylerin yaşamlarını nasıl etkilediğini ve belirlediğini görmeyi sağlar. Başka bir deyişle, bireysel sorunların ardındaki toplumsal nedenleri, yani özel olanın içinde genel olanı görmemize yardımcı olur.
Sosyoloji biliminin hangi bilim dalıyla yakından ilişkisi yoktur?
Toplumsal yaşamı, toplumsal davranışı ve toplumsal değişmeyi çalışan tek disiplin sosyoloji değildir; psikoloji, antropoloji, siyaset bilimi, ekonomi gibi diğer disiplinler de toplumsal yaşamla ilgilenirler. Sosyolojiyle birlikte çeşitli açılardan toplumsal dünyayı konu alan bütün bu disiplinler, sosyal bilimler olarak adlandırılırlar.
Toplumsal normlar tarafından sürekli olarak tekrarlanan, onaylanan, sürdürülen, toplumun yerleşik görünümlerini yansıtan ve toplumsal olarak örgütlenmiş olan toplumsal davranış kalıplarına ne ad verilir?
Toplumsal normlar tarafından sürekli olarak tekrarlanan, onaylanan, sürdürülen, toplumun yerleşik görünümlerini yansıtan ve toplumsal olarak örgütlenmiş olan toplumsal davranış kalıpları toplumsal kurum olarak adlandırılır.
Weber Museviliği, Konfüçyüsçülüğü, Taoculuğu, Budizmi, Hinduizmi ve Protestanlığı inceledikten sonra kapitalizmin ortaya çıkmama nedenini aşağıdakilerden maddelerden hangisiyle açıklamıştır?
Weber Museviliği, Konfüçyüsçülüğü, Taoculuğu, Budizmi, Hinduizmi ve Protestanlığı incelemiş ve bu toplumlarda kapitalizmin ortaya çıkmama nedeninin gerekli maddi ve ahlaki koşulların aynı anda var olmaması olduğu sonucuna varmıştır.
"Toplumu biyolojik organizmalara benzetmiş, biyolojik organizmalar nasıl organlarına indirgenmiyorsa toplumun da kendisini oluşturan parçalara indirgenmeyip bir bütün olarak ele alınması gerektiğini düşünmüştür." Yukarıda bahsi geçen filozof aşağıdakilerden hangisidir?
Comte toplumu biyolojik organizmalara benzetmiş, biyolojik organizmalar nasıl organlarına indirgenmiyorsa toplumun da kendisini oluşturan parçalara indirgenmeyip bir bütün olarak ele alınması gerektiğini düşünmüştür. Bu organizmacı bakış, Comte’un toplumsal değişmeyi evrimci bir şekilde açıklamasında da etkili olmuştur.
Aşağıdakilerden hangisi azgelişmişliği Latin Amerika perspektifinden açıklama çabalarını içeren "Bağımlılık Okulu"nun iddialarından değildir ?
Bağımlılık Okulu, Modernleşme Okulu’nun azgelişmiş toplumların gelişmiş toplumların izledikleri aşamaları izleyerek ekonomik büyüme ve kalkınma sağlayacakları yönündeki iddialarına karşı çıkmış ve azgelişmişliğin ve gelişmişliğin aynı nedenden yani kapitalizmden kaynaklandığını ileri sürmüştür.
Hangisi toplumsal değişmenin özelliklerinden birisi değildir?
Toplumsal değişmenin bazı genel özellikleri vardır. Toplumsal değişme evrensel bir olgudur ve kaçınılmazdır ,süreklidir, çoğunlukla plansızdır, sonuçları önceden tahmin edilemez, genellikle muhalefet ve çatışma yaratır, zincirleme tepkimeler yaratabilir. Dolayısıyla seçenekler toplumsal değişmenin özelliklerini sıralamaktadır. Ancak E seçeneği ters bir varsayımda bulunmaktadır.
Heywood’a göre liberalizmin değerlerinden biri değildir?
Heywood’a göre liberalizmin kendine özgü bir değer ve inanç sistemi vardır; bu değerler ise: birey, özgürlük, akıl, adalet, hoşgörü ve farklılıktır.