1. Anasayfa
  2. Türk Tarihi

Uygur-Şato-Kitan İlişkileri

Uygur-Şato-Kitan İlişkileri
0

UYGUR-ŞATO İLİŞKİLERİ

Şato boyları da Uygurların en tehlikeli düşmanlarından biridir. Yalnız zaman içerisinde değişen dengelere göre Şatolar ve Uygurlar ortak düşmana karşı aynı safta birleşmişlerdir. Şöyle ki:Tibetlilere bağlı yaşayan Şatolar Tibet bölgesinin kuzeyinde yaşıyorlardı. Ama daha sonra Tibetliler Şatoları Batı Kansu bölgesine sürmüşler ve buraya yeni göçen Uygurlar’dan dolayı Şatolar Tibetlilere karşı davranışlarını değiştirmiş ve Uygur saflarında yer almışlardır.765 yılındaki An-lu-shan isyanının bastırılmasında Uygurlarla birlikte hareket eden Şatolar Uygurların kendilerinden vergi almalarından bayağı rahatsız olmuşlar ve tekrar Tibetlilere yakın bir politika izlemişlerdir.

808 yılında Şatolar Tibetlilere karşı ayaklanmışlar ve Ötüken’e doğru göçe başlamışlardır. 847 yılında Kansu bölgesinde yeniden kurulan Uygur Devleti’ne kuruluşta destek vermişlerdir.

 

UYGUR-KİTAN İLİŞKİLERİ

840 yılından önceki zamanlarda, yani Ötüken Uygurları döneminde Uygurların hâkimiyetinde yaşayan Kitanlar, Uygurların çobanlıklarını yapıyorlardı. Söylediklerimizden anlaşılacağı üzere Kitanlar Uygurlara hizmet ediyorlardı. Daha sonraki dönemde Kitanlar devletleşme süresine girdiklerinde onlara yol gösterenler ise Uygur neslinden olanlardı. Kitanlar ile Uygurlar arasındaki etkileşim büyük önem arzetmektedir. Çünkü Kitanlar gerek sosyal, gerek sanatsal ve gerekse yemek ile ilgili önemli değişikliklerini Uygurlardan almışlardır.

Kitanlar da Türkler gibi kımız içiyorlardı. Wang-Yen-te’nin raporlarından öğrendiklerimize göre Uygurlarda Şahin ve Atmaca merakı vardı. Kitanlar devletleştikten sonra onlarda da bu merak başlamış ve Uygurlar ve Kitanlar arasında bu etkileşim sonrasında bu hayvanların ticareti yapılmıştır. Kitanların Uygurlardan ithal ettikleri kavun ve karpuzdan başka Kitanlar Uygurlardan kültür olarak da etkileşim içinde olmuşlardır.

Kitanların kullandıkları İki çeşit yazıdan birini Uygurlar bulmuştur. Kitanlar bütün bunlardan başka kendi yöneticilerine verdikleri unvanları da Uygurlardan almışlardır. Bu unvanlar arasında Kagan, Hatun, Tigin ve Tarkan sayılabilir. Kitanlar ve Uygurlar arasında önemli bir siyasi ve askeri sorunlar görülmemektedir. Devlet özelliklerini kaybedene kadar barış içinde yaşamışlardır.

Bu Yazıya Tepkiniz Ne Oldu?
  • 0
    be_endim
    Beğendim
  • 0
    alk_l_yorum
    Alkışlıyorum
  • 0
    e_lendim
    Eğlendim
  • 0
    d_nceliyim
    Düşünceliyim
  • 0
    _rendim
    İğrendim
  • 0
    _z_ld_m
    Üzüldüm
  • 0
    _ok_k_zd_m
    Çok Kızdım
İlginizi Çekebilir

Bültenimize Katılın

Hemen ücretsiz üye olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi olun.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir