Sosyal Güvenlik Kurumu Yönetim Kurulu ne sıklıkla toplanır?
Aşağıdakilerden hangisi sigortalı sayılmaz?
5510 sayılı Kanuna göre, aşağıdakilerden hangisi işsizlik ödeneğine hak kazanma koşullarından biri değildir?
Belirli bir süre sigortalı olarak çalışma ve belirli bir süre prim ödeme, İş sözleşmesinin askıda olmaması, Türkiye İş Kurumuna Başvurma, İş sözleşmesinin İşsizlik Sigortası Kanunu’nda öngörülen nedenlerle sona ermesi 5510 sayılı Kanuna göre, aşağıdakilerden hangisi işsizlik ödeneğine hak kazanma koşullarından biridir.
Geçici işgöremezlik ödeneğinde kadın işçilerin doğumu söz konusu olduğunda doğumdan önce ve doğumdan sonra ne kadar sürelerde çalıştırılmaması esastır?
4857 sayılı İş Kanunu’nun 74. maddesine göre “Kadın işçilerin doğumdan önce sekiz ve doğumdan sonra sekiz hafta olmak üzere toplam on altı haftalık süre için çalıştırılmamaları esastır.
Aşağıdakilerden hangisi Sosyal Güvenlik Kurumu genel kurulunun görevlerinden biridir?
Sosyal güvenlik politikaları ve uygulamaları hakkında görüş ve önerilerde bulunmak, SGK genel kurulunun görevlerinden biridir.
Malullük sigortası için ödenecek prim, malullük-yaşlılık-ölüm sigortası primi adı altında tek bir primdir. Bu primin oranı, sigortalının prime esas kazancının %20’sidir.Bu oranın sigortalı ve işveren tarafından ödenen yüzdelikleri aşağıdakilerden hangisidir?
Türkiye iş kurumu tarafından düzenlenen meslek edindirme geliştirme ve değiştirme eğitimlerine katılanlar hangi kapsamda sigortalı sayılır?
Türkiye iş kurumu tarafından düzenlenen meslek edindirme geliştirme ve değiştirme eğitimlerine katılanlar kısmen sigortalı sayılanlar kapsamında sigortalı sayılır.
Aşağıdakilerden hangisi Sosyal Güvenlik Kurumu’nun görevlerinden biri değildir?
Bazı ağır, tehlikeli ve yıpratıcı nitelikteki işlerde çalışanlara belli yaş sınırlarına ulaşmaları beklenmeden daha kısa sürede yaşlılık aylığı bağlayabilmek için, sigortalılık sürelerine esasen fiilen çalışılmadığı halde farazi hizmet süreleri eklenir. Bu durum 5510 sayılı Kanun’da nasıl adlandırılmıştır?
Bazı ağır, tehlikeli ve yıpratıcı nitelikteki işlerde çalışanlara veya görevleri nedeniyle kendi istekleri dışında, çalışmalarında kesintiler yaşayanlara belli yaş sınırlarına ulaşmaları beklenmeden daha kısa sürede yaşlılık aylığı bağlayabilmek için, sigortalılık sürelerine esasen fiilen çalışılmadığı hâlde farazi (varsayıma dayalı) hizmet süreleri eklenir. 5510 sayılı Kanun’da bunlar, fiilî hizmet süresi zammı ve itibari hizmet süresi zammı olarak düzenlenmiştir.
İşsizlik ödeneğinin miktarı ve ödenme süresi ile ilgili olarak verilenlerden hangisi yanlıştır?
İşsizlik sigortasının ödenme süresi içinde ödenmesi gereken geçici işgöremezlik ödeneğinin miktarı, işsizlik ödeneğinden fazla olamaz (m.50/son).