1. Anasayfa

  2. Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/hukukde2/notalbunu.com/wp-content/themes/geoit/frameworks/template-parts/extras/breadcrumb.php on line 45

    Notice: Trying to get property 'term_id' of non-object in /home/hukukde2/notalbunu.com/wp-content/themes/geoit/frameworks/template-parts/extras/breadcrumb.php on line 45

    Notice: Undefined offset: 0 in /home/hukukde2/notalbunu.com/wp-content/themes/geoit/frameworks/template-parts/extras/breadcrumb.php on line 46

    Notice: Trying to get property 'term_id' of non-object in /home/hukukde2/notalbunu.com/wp-content/themes/geoit/frameworks/template-parts/extras/breadcrumb.php on line 46

    Warning: ltrim() expects parameter 1 to be string, object given in /home/hukukde2/notalbunu.com/wp-includes/formatting.php on line 4482

    Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/hukukde2/notalbunu.com/wp-content/themes/geoit/frameworks/template-parts/extras/breadcrumb.php on line 48

    Notice: Trying to get property 'name' of non-object in /home/hukukde2/notalbunu.com/wp-content/themes/geoit/frameworks/template-parts/extras/breadcrumb.php on line 48

Medeni Usul Hukuku / Online Test-4 (FİNAL)


0

Kural olarak mahkeme kararlarının tebliğinden itibaren hangi süre içinde temyiz başvusuru yapılmalıdır?

Correct! Wrong!

Genel olarak temyize başvuru süresi iki haftadır. Ancak bazı özel kanunlarda farklı temyiz süreleri öngörülmüş olabilir. Temyiz süresi, bölge adliye mahkemesi veya hakem kararlarının iptali talebi üzerine verilen mahkeme kararlarının usûlen taraflardan her birine tebliğiyle işlemeye başlar (HMK m. 361, I).

Hakem kararlarında hesap, yazı ve benzeri maddî hatalar sözkonusu olduğunda taraflardan her biri, hakem kararının kendisine bildirilmesinden itibaren karşı tarafa bilgi vermek kaydıyla, hakem veya hakem kuruluna başvurarak sözkonusu hatanın düzeltilmesini talep edebilir. Hakem veya hakem kurulu da tarafların talebini beklemeden, karar tarihini izleyen kaç hafta içinde, kararındaki maddî hataları resen düzeltebilir?

Correct! Wrong!

Hakem kararlarında hesap, yazı ve benzeri maddî hatalar sözkonusu olduğunda taraflardan her biri, hakem kararının kendisine bildirilmesinden itibaren iki hafta içinde, karşı tarafa bilgi vermek kaydıyla, hakem veya hakem kuruluna başvurarak sözkonusu hatanın düzeltilmesini talep edebilir (HMK m. 437, I, a). Hakem veya hakem kurulu da tarafların talebini beklemeden, karar tarihini izleyen iki hafta içinde, kararındaki maddî hataları resen düzeltebilir (HMK m. 437, III).

Aşağıdakilerden hangisi, talep sonucunun niceliğine göre bir dava türü değildir?

Correct! Wrong!

Eda davasında, davacı mahkemeden davalıyı bir şeyi yapmaya, yapmamaya veya vermeye zorladığından, eda davası, talep sonucunun niteliğine ilişkin bir dava türüdür. Diğer şıklarda ki dava türlerinin hepsi talep sonucunun niceliğine ilişkin dava türleridir.

Karşı dava hangi süre içinde açılır?

Correct! Wrong!

Karşı dava, cevap dilekçesiyle veya esasa cevap süresi içinde ayrı bir dilekçe verilmek suretiyle açılır. Süresinden sonra karşı dava açılması hâlinde, mahkeme davaların ayrılmasına karar verir (HMK m. 133).

Davacı veya davalı tarafın iddia ve savunmalarını dayandırdıkları vakıaları ispata elverişli şekilde zamanı, yeri ve içeriği bakımından belirgin hale getirmeleri işlemine ne denir?

Correct! Wrong!

Soru kökünde tanımı verilen kavram somutlaştırma yüküdür.

Bir davada ikrar elde etmek üzere, tarafın kendi aleyhine olan bir hususta mahkeme tarafından sorgulanmasına ne ad verilir?

Correct! Wrong!

Bir davada ikrar elde etmek üzere, tarafın kendi aleyhine olan bir hususta mahkeme tarafından sorgulanmasıdır. İsticvap ispat amacına yönelik olup, tarafın sorgulama sonucunda aleyhine olan vakıayı ikrar etmesi mümkündür.

(A), (B)'den 01.01.2000 tarihinde 10.000 TL borç almıştır. (B), bu borcu ödemesi için (A)'ya 31.12.2009 tarihinde dava açmıştır. Davanın bu tarihte açılmasıyla (B), aşağıdakilerden hangisini sağlamıştır?

Correct! Wrong!

Davanın açılması ile dava konusu alacak veya hak için zamanaşımı kesilir (TBK m. 154). Dava açılması ile kesilen zamanaşımı, yargılama sırasında iki tarafın yargılama ile ilgili her işleminden ve hâkimin her karar ve işleminden sonra tekrar kesilir (TBK m. 157, I).

Aşağıda yer alan kişilerden hangisinin davada kanuni temsil ile temsil edilmesi gerekmez?

Correct! Wrong!

Davada, dava açılmasıyla başlayan usul işlemlerinin ancak kanuni temsilci eliyle yapılması zorunluluğu, dava ehliyeti olmayanlar hakkında söz konusu olur. Dava ehliyetinin Türk Medeni Kanunundaki fiil ehliyetine bağlanmak suretiyle düzenlenmesi karşısında, bu ehliyetten yoksunluk sebebiyle ortaya çıkan kanuni temsilin doğumu, içeriği ve sona ermesi ile kimlerin kanuni temsilci olacağı da yine bu kanuna göre belirlenir.

Mahkeme tarafından çağrılan tarafların birinin gelmemesi durumunda aşağıdaki sonuçlardan hangisi meydana gelebilir?

Correct! Wrong!

Tarafların her ikisi de davet edildikleri duruşmaya mazeretsiz katılmaz iseler, mahkeme, dosyanın işlemden kaldırılmasına karar verir (HMK m. 150, I, c. 1, 1. Alt.).

Hakem kararlarına karşı başvurulabilecek yol aşağıdakilerden hangisidir?

Correct! Wrong!

Hakem veya hakem kurulu kararlarına karşı başvurulabilecek hukukî çare iptal davasıdır. Hakem kararlarına karşı başka bir olağan kanun yoluna, örneğin istinafa veya temyize başvurulması mümkün değildir.

Medeni Usul Hukuku / Online Test-4 (FİNAL)
Devam etmelisin.. Aşağıdaki linklerden istifade edebilirsiniz..
tebrik ederim.. başarılar..
Bu Yazıya Tepkiniz Ne Oldu?
  • 0
    be_endim
    Beğendim
  • 0
    alk_l_yorum
    Alkışlıyorum
  • 0
    e_lendim
    Eğlendim
  • 0
    d_nceliyim
    Düşünceliyim
  • 0
    _rendim
    İğrendim
  • 0
    _z_ld_m
    Üzüldüm
  • 0
    _ok_k_zd_m
    Çok Kızdım

Notice: Undefined variable: category_ids in /home/hukukde2/notalbunu.com/wp-content/themes/geoit/frameworks/template-parts/extras/related-posts.php on line 68

Bültenimize Katılın

Hemen ücretsiz üye olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi olun.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir