Aşağıdakilerden hangisi İnternette güvenilir bilgiye erişmek için izlenmesi gereken yollardan biri değildir?
Yaşam boyu öğrenmenin günümüzde her insan için kaçınılmaz bir süreç olduğunu da düşünürsek, İnternetin bu süreçteki yerini ve işlevini görmezden gelemeyiz. Ancak bu noktada, kullanıcılar ve yararlanıcılar olarak, bu sınırsız kaynağa başvurduğumuzda ve ihtiyacımıza yönelik bilgiye eristiğimizde dikkat etmemiz gereken bazı önemli noktalar vardır. Aşağıda bu noktalardan bazıları sıralanmaktadır: - Kaynağı belirtiliyor mu? Kaynak veya kaynaklar güvenilir bir kurum veya kişi mi? - Farklı kaynaklar ulaşılan bilgiyi doğruluyor mu? - Yazarı/aktaran kim? Güvenilir mi? Başka bilgi veya çalışmalarına ulaşılabiliyor mu? - Yeterince güncel mi? İçerik bilimsel mi yoksa popülerlik veya reklam amaçlı mı? - İçerikte yer alan bilgiler güvenilir referanslar içeriyor mu? - Erişilen site adresi “edu”, “gov” gibi uzantılara sahip mi? İçerikte bu tür sitelere yönelik bağlantılar var mı? - İçeriği denetleyen ve onaylayan hakem kurulu veya editör var mı? - Site belirli aralıklarla yenilenen, güncellenen ve sürekliliği olan bir adres mi? - Farklı kaynaklar da ulaşılan bu bilgiyi referans olarak gösteriyor mu?
“Beynin yüksek düzey bilişsel süreçlerini destekleyecek (artıracak) kuramsal bir yapay dış enformasyon işleme sistemi” aşağıdakilerden hangisidir?
Aşağıdakilerden hangisi Geleneksel Öğrenme’nin özelliklerinden değildir?
Elif hoca çeşitli yaş, cinsiyet ve çalışma zamanlarına sahip öğrenci gruplarına dersler vermektedir. Elif hocanın söz konusu tüm gruplara hitap edebilmesi için tercih etmesi gereken en uygun iletişim türü aşağıdakilerden hangisidir?
Eşzamansız iletişim, kaynaktan çıkan mesajın çıktığı zamandan farklı bir zamanda alıcıya ulaşması ve alıcıdan dönecek bildirimin yine tepkinin verildiği zaman diliminden sonra ulaşması yöntemiyle gerçekleşen iletişimdir. Buradan hareketle eşzamansız iletişimin üstünlüklerinden birisi olan alıcının kaynakla aynı ortamda olmak zorunda olmaması, kaynaktan gelen mesajın istenilen süre ve sayı kadar incelenebilmesi Elif hoca için eşzamansız iletişimin en uygun iletişim türü olduğu söylenebilir.
Mesajların hiyerarşik olarak sıralandığı bir paylaşım ortamı olan, güncel olan mesajdan daha eski olan mesajlara doğru bir sıralama şeklinde oluşturulan ve mesajlara yorumların da yine zamana göre sıralı şekilde verildiği eşzamansız iletişim aracına ne ad verilir?
Soruda bahsedilen hususlar blog ve tartışma forumlarında gözlemlenmektedir. Genellikle web tabanlı kişisel günlükler olarak bilinen bloglar, haberleri, güncel olayları, politikayı, hobi ya da ilgi alanlarını konu alır. Bunun yanında sadece blog yazarının kişisel yaşantısını ya da aktivitelerini de konu alan bloglar mevcuttur.
Aşağıdakilerden hangisi bulut bilişimin sınırlılıklarından birisidir?
Aşağıdakilerden hangisi doğru yazılmış bir e-posta adresidir?
Sanal dünyada bir kimlik oluşturma ve bu kimliğe göre iletişim örüntülerine dâhil olma bağlamında aşağıdaki iletişim araçlarından hangisi daha avantajlıdır?
Sosyal ağlar yalnızca bireyler arasında iletişimi kolaylaştırmakla kalmaz, ortak amaç ve tercihlere göre ortak paydalarda buluşabilmeyi kolaylaştırır. Özellikle Web 2.0 teknolojilerindeki gelişmelerle bu olanaklar daha da zenginleşmiş, diğer eşzamanlı ve eşzamansız iletişim araçlarının sosyal ağlara entegre bir biçimde kullanılabilmesi de kolaylaşmıştır. Bu bağlamda sanal dünyada bir kimlik oluşturma ve bu kimliğe göre iletişim kurma bağlamında en avantajlı seçenek sosyal ağlardır.
Aşağıdaki seçeneklerden hangisi bilgilerin ve verinin paylaşıldığı kullanıcılar arasında doğabilecek anlaşmazlıkların, güvenli bir şekilde nasıl çözüldüğünü tanımlayan ilkedir?
Bilgilerin ve verinin paylaşıldığı kullanıcılar arasında doğabilecek anlaşmazlıkların, güvenli bir şekilde nasıl çözüldüğünü tanımlayan ilke inkâr edememe ilkesidir.
George Semens ve Stephen Downes’ın KAÇD uygulaması aşağıdaki kuramlardan hangisi üzerne kurulmuştur?
Kitlesel açık çevrimiçi dersler ilk olarak 2008 yılında, George Siemens ve Stephen Downes’ın bağlantıcı yaklaşımın benimsendiği “Connectivism and Connective Knowledge” adlı dersi çevrimiçi ortamda kitlesel olarak açmasıyla başlamıştır. Siemens ve Downes’a göre KAÇD’lerde öğrenme ve bilgi, bir bağlantı ağından kaynaklanmaktadır. Başka bir deyişle KAÇD’ler bağlantıcılık kuramı üzerine inşa edilmiştir. Bağlantıcılık sayısal çağda ağlar üzerinde öğrenmenin nasıl gerçekleştiğini açıklayan bir öğrenme yaklaşımıdır (Siemens, 2004; Downes, 2012). Bu yaklaşıma göre öğrenme sadece öğretenden öğrenene bilgi aktarımıyla değil, öğrenenlerin aktif katılımlarıyla ve öğretim kaynaklarıyla aktif et- kileşimlerle gerçekleşmektedir. Sözü edilen ders önceleri 24 öğrenci kontenjanı ile sınırlı iken, Siemens ve Downes’ın içeriği açık ve çevrimiçi yapılandırmasıyla 2325 öğrenenin kayıt yaptırdığı kitlesel bir derse dönüşmüştür (Downes, 2011). Dersin yakaladığı bu başarı, kitlesel açık çevrimiçi dersler konusunda eğitimcilerin, yükseköğretim kurumlarının ve özel kâr amacı güden kurumların dikkatini çekmiş ve alanda yeni uygulamaların geliştirilmesine neden olmuştur.
Temel Bilgi Teknolojileri-2 Dersi Bazı Test Çalışmaları
Yorumlar (1)