1. Anasayfa
  2. Sektörel

Kısaca Sivil Havacılık Eğitimi Nedir?

Kısaca Sivil Havacılık Eğitimi Nedir?
0

Sivil Havacılık Eğitimi Nedir?

Sivil havacılığın her alanı yüksek düzeyde uzmanlık gerektirdiğinden hava yolu taşımacılığında görev alan personelin tamamının çeşitli diploma ve sertifikalara sahip olma zorunluluğu vardır. Uçakları uçuran personelden, bakım personeline, yer hizmeti veren çalışanlardan, ofiste eğitim veren eğitmenlere kadar her çalışan, işinin gerektirdiği uzmanlaşma düzeyine paralel olarak çeşitli eğitimler alır ve bu eğitimlere ilişkin geçerli sertifikalara sahip olmalıdır.

Sivil havacılık eğitimi içerisinde en önemli eğitim başlığı doğrudan uçuşla ve uçuş emniyetiyle ilgili olan uçucu personelin eğitimidir. Kokpit ekibi denilen pilotların zor ve yüksek düzeyde bilgi beceri gerektiren eğitimi tamamlamaları, ardından tecrübe kazanmış sayılacak kadar uçuş saatini uçarak sağlamış olmaları gerekmektedir. Uçucu olmayan personel de görevlerinin uçuş emniyeti üzerindeki etkilerine paralel olarak zorlaşacak ve karmaşıklaşacak şekilde çeşitli eğitimler alırlar. Uçak teknisyenleri uçak modelleri ve bakım kriterleriyle ilgili eğitimlere yoğunlaşırken, kabin memurları yolcu hizmetleri ve havada yaşanacak çeşitli konulara yönelik eğitimler alırlar.

Sivil havacılık eğitimlerinde sertifikasyon (belgelendirme) oldukça önemlidir. Operasyonda görev alacak her düzeyde çalışanın güncel ve geçerli sertifikalara sahip olma zorunluluğu vardır. Söz konusu sertifikaların ne şekilde alınacağı, bu eğitimleri yine hangi sertifikalı eğitim kurumları ve/veya eğitmenlerin vereceği, eğitim programlarının içeriği, alınan sertifikanın ne kadar süre geçerli olup ne kadar süre sonra yenilenmesi gerektiği konuları sivil havacılığın teknik otoritelerince, uluslararası ve ulusal kurallar çerçevesinde belirlenerek uygulanmaktadır.

Sivil havacılık eğitimlerinde gerçek yaşamda karşılaşılabilecek ancak maliyetleri ve emniyet nedeniyle eğitimde denenmesi mümkün olmayan konularda simülatörler kullanılarak eğitimler verilmektedir. Böylelikle mekanik becerilerin pekiştirilmesi, karşılaşılması güç olayların deneyimlenmesi ve eğitim kalitesinin arttırılması hedeflenmektedir.

Bu Yazıya Tepkiniz Ne Oldu?
  • 0
    be_endim
    Beğendim
  • 0
    alk_l_yorum
    Alkışlıyorum
  • 0
    e_lendim
    Eğlendim
  • 0
    d_nceliyim
    Düşünceliyim
  • 0
    _rendim
    İğrendim
  • 0
    _z_ld_m
    Üzüldüm
  • 0
    _ok_k_zd_m
    Çok Kızdım

Bültenimize Katılın

Hemen ücretsiz üye olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi olun.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir