1. Anasayfa
  2. Sosyal Medya

Fotoğraf Nedir? Fotoğraf Ve İnternet İlişkisi

Fotoğraf Nedir? Fotoğraf Ve İnternet İlişkisi
0

Fotoğraf ve İnternet

Fotoğraf, çevrede görülenleri başkalarına en kolay anlatma yollarından biridir. “Fotoğrafı kullanılan alanlar açısından üç grup altında toplamak mümkündür: Sanat fotoğrafı, belgesel fotoğraf ve kişisel fotoğraf.” Mobil telefonlara giderek daha profesyonel kameraların eklenmesi ve menülerin giderek daha pratik hale gelmesi fotoğraf çekme ve fotoğraf paylaşma sayılarını hızla artırmaktadır. Artık birçok kişi için fotoğraf çekmek bir sorun olmaktan çıkmış, çekilen fotoğraflar arasından kötü olanları silmek, fotoğrafları düzenli olarak arşivlemek ve ihtiyaç duyulduğunda hemen bulabilmek daha büyük bir sorun haline gelmeye başlamıştır.

“Bir konuya çıplak gözle bakmak ve fotoğraf makinesiyle bakmak, birbirinden çok farklıdır. Fotoğraf makinesiyle bakış optik bakıştır. Fotoğraf makinesiyle doğada bakılan bütün nesneler üç boyutludur. Ancak bu nesnelerin fotoğrafı iki boyutludur. Bu yönüyle düşünüldüğünde fotoğraf, üç boyutlu nesneleri iki boyutlu bir yüzey üstünde görsel olarak düzenlemektir. Fotoğraf, insanların görme duyusuna yöneliktir. Fotoğrafın diğer duyu organlarımızla ilişkisi yoktur. Oysa çevremize baktığımızda sadece oradaki nesneleri görmeyiz, onların seslerini duyar, kokusunu ve ısısını hissederiz. Fotoğraf makinesinin optiği teknik olarak bunların hiçbirisini hissetmez. Fotoğraf çeken kişi, fotoğrafını çektiği konunun sesini duyar, kokusunu hisseder ancak fotoğraf makinesinin bunları tespit etmesi teknik olarak imkansızdır.”

Yukarıda da belirtildiği gibi fotoğraf çekmek isteyen kişi, bir seçim yapma zorunluluğu ile karşı karşıyadır. Çevresindeki üç boyutlu dünyayı iki boyuta, 360 derece içinde kolayca görebildiklerini fotoğraf makinesinin çerçevesi içine sığdırmak zorundadır. Bu zorunluluk, fotoğrafçıya aynı zamanda bir avantaj da sağlamaktadır. Bu avantaj, fotoğrafçının gözlemlediği dünyanın sadece istediği bölümünü fotoğrafa aktarabilmesidir. Dijital fotoğrafçılık yaygınlaşıp, fotoğraf üzerinde oynama yapabilme olanakları arttıkça, fotoğrafın güvenilir bir belge olma özelliği zedelenmeye başlamıştır. Karşılaşılan ilgi çekici fotoğraflara karşı “Orijinal bir fotoğraf mı? Üzerinde oynama yapılmış mı?” soruları kendiliğinden ortaya çıksa da yine de hala fotoğraf bir mesajı karşı tarafa iletebilmenin en kolay ve hızlı yolları arasındadır. Üstelik fotoğrafla sadece bilgileri değil duyguları da iletebilme olanağı bulunabilmektedir. İnternet, hızlı iletilen, kolay anlaşılan, sadece bilgi değil duygu paylaşımını sağlayan mesajlara uygun bir ortam olması nedeniyle, fotoğraflı anlatımın en etkin kullanılabileceği ortamlardan birisidir.

İnternette mesajları fotoğrafla vermenin diğer bir önemi de, dünyanın hangi coğrafyasında yaşıyor olurlarsa olsunlar herkesin kolayca anladığı bir dil olmasıdır. Müzik gibi fotoğrafın da dili evrenseldir. Ülke sınırlarını aşan bir ortam olan internette, ulaşılabilen tüm kültür ve coğrafyalara mesajı iletebilmenin en kolay yollarından birisi fotoğraftır.

Sosyal medya kullanıcılarının en fazla tercih ettiği araçlardan bir tanesi de fotoğraftır. Twitter’da en fazla retweet edilen tweet’lere bakıldığında, fotoğraflı oldukları görülmektedir. 2010 tarihinde kurulan Instagram’ın aylık 300 milyon aktif kullanıcı sayısına ulaşması da sosyal medyada fotoğrafın giderek önem kazandığını açıkça ortaya koymaktadır.

 

Bu Yazıya Tepkiniz Ne Oldu?
  • 1
    be_endim
    Beğendim
  • 0
    alk_l_yorum
    Alkışlıyorum
  • 0
    e_lendim
    Eğlendim
  • 0
    d_nceliyim
    Düşünceliyim
  • 0
    _rendim
    İğrendim
  • 0
    _z_ld_m
    Üzüldüm
  • 0
    _ok_k_zd_m
    Çok Kızdım
İlginizi Çekebilir

Bültenimize Katılın

Hemen ücretsiz üye olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi olun.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir