BİNALARDA TOZ FAKTÖRÜNE İLİŞKİN İSG
Toz: İş yeri ortam havasına yayılan veya yayılma potansiyeli olan parçacıklarıdır.
Toz ölçümü: İse, iş yeri ortam havasındaki toz miktarının gravimetrik esasa veya lifsi tozlarda lif sayısına göre belirlenmesidir. Solunabilir toz, erodinamik eşdeğer çapı 0,1–5,0 mikron büyüklüğünde kristal veya amorf yapıda toz ile çapı üç mikrondan küçük, uzunluğu çapının en az üç katı olan lifsi tozlardır.
İnert toz: Solunumla akciğerlere ulaşmasına rağmen akciğerlerde yapısal veya fonksiyonel bozukluk yapmayan tozlardır.
Pnömokonyoz (Akciğer Toz Hastalığı): Akciğerlerde tozun birikmesi sonucu ortaya çıkan doku reaksiyonu ile oluşan hastalığı ifade eder.
Toz patlaması: Oksijence zenginleşmiş ve havada asılı toz partiküllerinin bir tutuşturucu ile karşılaşması durumunda meydana gelen hızlı yanma sonucu oluşan enerji boşalımını ifade eder.
Tozla Mücadele Komisyonu (TMK): Çalışma hayatında tozla ilgili konularda ihtiyaç ve öncelikleri belirleyerek teknik ve tıbbi açıdan görüş ve öneri hazırlamak amacıyla Bakanlıkça oluşturulan komisyondur.
***Asbest vb. maddelerin toz yoğunluğu lif sayımı metodu ile yapılır.
***Asbest vb. tozlarla çalışanların göğüs radyografileri takip edilmelidir.
***İşveren, kendisine gelen Pnömokonyoz ile ilgili raporların bir örneğini ve toz ölçüm sonuçlarını, 30 (otuz) iş günü içerisinde Pnömokonyoz İzleme Birimine bildirir.
***ILO Pnömokonyoz Radyografi Okuyucu Eğitimi, İSGÜM tarafından düzenlenir.
***Alüminyum, magnezyum vb. yangınlarında su kullanılmaz.
***Tozlu işlerde çalışanların altı ayda bir göğüs radyografileri alınır.