ATİPİK GELİŞİM VE ÇOCUK GELİŞİMİNİN İLKELERİ
Çocuk gelişimine ilişkin yapılan araştırmalar gelişimde bazı ortak konular olduğu konusunda bulguları ortaya koymaktadır. Pek çok gelişim kuramına göre farklı görüşler ortaya atılsa da gelişimde evrensellikten söz etmek mümkün olacaktır. Buna göre çocuk gelişiminde bilinen ortak noktalar biraraya gelerek çocuk gelişiminin ilkelerini oluşturmuştur.
Atipik Gelişim:
Atipik sözcüğünün anlamı sözlüklerde örnek dışı, düzensiz, değişik, herhangi bir grup içerisinde değerlendirilemeyen anlamına gelir. Atipik çocuk sendromu tıbbi bilimlerden gelen ve çok yaygın olarak kullanılmayan bir terimdir. Atipik çocuk sendromu özel eğitim de ayrıcalıklı çocukların bir grubunu tanımlar. Atipik gelişim çocuklarda çeşitli yetersizliklere yol açan bir durum olarak tanımlanabilir. Gelişim alanları açısından bakıldığında ise atipik gelişim bilinen gelişimsel yapı içerisinde değerlendirilemeyen olarak tanımlanabilir. Atipik gelişim gösteren çocuklar gelişimin belli dönemlerinde çeşitli risklerle karşı karşıya kalabilir. Bu çocukların bir bölümü riskli dönemleri sağlıklı bir şekilde atlatabilirken bazıları çeşitli yetersizliklerle karşı karşıya kalabilmektedirler.
Çocuk Gelişiminin İlkeleri:
İnsan yavrusunun ana rahmine düştüğü andan itibaren başlayan gelişim öyküsü yasam boyunca sürecektir. Bireyin doğuştan getirdiği özellikleri ve çevresi dikkate alarak incelendiğinde gelişimi etkileyen pek çok değişkenin olduğu görülecektir. Yaşamda birbirine benzer iki insan bulmanın zor düşünülürse gelişimin ne kadar karmaşık bir süreç olduğu anlaşılacaktır. Ancak yine de çocuk gelişiminde ortak konularda birleşmek mümkün olabilecektir. İşte bu ortak noktalar gelişimin ilkeleri olarak karşımıza çıkar.